Blog Detay

Mutfağımızın ayrılmaz parçası, birbirinden lezzetli balıklarımız barındırdıkları besin değeriyle de vazgeçilmez. Denizlerimizin bize bahşettiği bu bereketi sürdürebilmenin koşulu ise, balıkların yavrulayıp gelişmesine olanak tanımak, bunun için doğru mevsiminde doğru balığı yemek ve av yasağı dönemlerinde avlanması yasak olan balıkları yemeyi talep etmemek. Bu niyeti hayata geçirebilmenin koşulu ise, hangi balık hangi mevsimde yenir bilmekten geçiyor. Böylece sadece denizlerimizin ekosistemini korumuş olmuyoruz, balıklarımızı her daim taze, ucuz ve en lezzetli olduğu zamanda tüketme şansı yakalıyoruz. Şimdi gelin aylara göre en lezzetli hangi balık yenir, tek tek inceleyelim. Eylül ayı, av yasağının kalktığı o kutlu dönem olduğu için, listemize Eylül ayından başlıyoruz.

Eylül: Eylül ayında en lezzetli zamanını yaşayan balıklar, barbun, çipura, karagöz, palamut, sardalya ve orfozdur.

Ekim: Ekim ayında barbun, çipura ve palamuda, uskumru, kırlangıç, lüfer ve tekir eklenir.

Kasım: Çipura, lüfer, orfoz, palamut ve tekir lezzetli olmaya devam eder. Dil, hamsi, istavrit, ve kefal de onların arasına katılır.

Aralık: Dil balığı devam eder. Hamsi ve istavrit de bulunur. Lüfer ve palamut giderek daha da lezzetli hale gelir. Tekir ve uskumru yenilebilir.

Ocak: Dil, hamsi, istavrit devam eder. Kalkanın en lezzetli olduğu dönem başlar. Lüfer, palamut yağlanıp lezzetlenmeyi sürdürür. Torik için doğru zamandır.

Şubat: Kalkanın dönemi Şubat’ta da sürer. Tekir, kefal, lahos, mezgit ve pisi lezzetlidir. Levrek dönemi başlar.

Mart: Kefal, levrek ve mezgitin en lezzetli olduğu dönemdir. Dil, izmarit, kalkan yenmeye devam eder. Karides dönemi başlar.

Nisan: Barbun yeniden aramıza katılır. İzmarit, kalkan, karides, kefal, levrek, mezgit devam eder. Pavurya dönemidir.

Mayıs: Levrek çıkmayı sürdürür. Kılıç, dil balığı ve iskorpit için en iyi zamandır. Karides, pavurya, yılan balığı yenebilir.

Haziran: Av yasağının başlamasıyla balık çeşitliliği azalır. Istakoz, kılıç, orkinos ve pavurya yenebilir.

Temmuz: Sardalya mevsimi başlar. Somon tezgaha gelir. Karagöz çıkar. Hazirana ayındaki balıklar devam eder.

Ağustos: Çingene palamudu çıkar. Barbun çıkmaya başlar. Çipura başlar. Sardalya yağlanıp iyice lezzetlenir.

Püf noktası: Uzmanlar haftada en az 2 defa balık tüketilmesinin faydalı olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, pişirme yöntemleri de balığın vücudumuza faydasını çok etkiliyor. Ağır yağlı tava tarifleri yerine buğulama, fırında veya ızgara gibi pişirme yöntemlerini tercih etmek uzun vadede daha doğru bir tercih gibi görünüyor.

Afiyet olsun!

ETİKETLER:

ŞİMDİ REZERVASYON YAP!

Rezervasyon