Blog Detay

Mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerle beslenme alışkanlığı, günümüzde yeniden hak ettiği ilgi ve itibarı kazanıyor. Bütün dünyadaki gastronomi trendlerine yansıyan bu alışkanlığı edinmek ve sürdürmek ülkemizde oldukça kolay. Çünkü Türk mutfağı, geçmişten bugüne taşıdığı sayısız gıda muhafaza yöntemi ile yaz-kış fark etmeksizin sofralarda lezzet ve besin çeşitliliğini mümkün kılıyor. Turşulardan reçellere, pekmezlerden sirkelere, salçalardan kuru sebze meyvelere sayısız yöntem, bugün yeni nesiller tarafından adeta yeniden keşfediliyor.

Hayfene olarak bizler de, mutfaklarında farklı lezzetlere yer olan amatör ve profesyonel şeflere kurutma sebzelerimiz ve sebze karışımlarımızla eşlik ediyoruz. Peki, kuru sebzeler nasıl kullanılıyor? Bu makalemizde, kuru sebzelerin kullanıldığı tariflerden örnekleri derledik.

Kuru Sebze Tarifleri
Tariflerimize geçmeden önce kuru sebzeler nasıl kullanılır sorusunun cevabını verelim. Buradaki püf noktası, yapacağınız tarife göre değişir. Kurutma sebzeler kavurmalarda, pilavlarda ve benzeri tencere yemeklerinde kullanılacaksa, öncelikle sıcak suda bekletilir ve yumuşamaları sağlanır. Salatalarda kullanılacaksa, domatesi ılık suda bekletmek yeterlidir ancak patlıcan ve kabakları yine sıcak su ile ıslatarak kullanmalıdır.

Kuru Sebze Kavurması
Kuru sebzelerle hazırlanan kavurmalar hem çok pratik hem de çok lezzetli olur. Özellikle de güzel bir salça ve kaliteli baharatlar ile bütünleştiğinde tadından yenilmez hale gelir. Klasik bir kuru sebze kavurması için buyurun tarifimize

Malzemeler
İkişer avuç kurutulmuş kabak, yeşil fasulye ve patlıcan
1 avuç kurutulmuş biber
1,5 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
4 su bardağı kadar kaynar su
2 adet orta boy kuru soğan
1 kaşık tereyağı
Kaya tuzu
Tane karabiber
Kuru fesleğen

Yapılışı
Kaynar suyu tencereye alıp ocağı açalım. İçine ilk olarak, en uzun sürede yumuşayan yeşil fasulye ve kabakları bırakalım. 5-10 dakika sonra patlıcanları ekleyelim. Son olarak biberleri içine ilave edelim. Tüm sebzeler hafif yumuşayınca, ocağımızın altını kapatarak sebzelerimizi süzelim ve kanara alalım. Tencerede piyazlık doğradığımız kuru soğanlarımızı tereyağı ile birlikte orta ateşte pembeleşinceye kadar çevirelim. Ardından ocağı kısarak salçalarımızı ekleyelim. Üzerine az miktarda kaynar su ilave edip salçaları kokusu çıkana kadar birkaç dakika pişirelim. Ardından sebzelerimizi tencereye alalım. Tümünü karıştırdıktan sonra tuzumuzu, taze taze öğüttüğümüz karabiberimizi ve fesleğenimizi ekleyelim. Altını kısarak, bir 10 dakika kadar pişmeye bırakalım. Pilavla, ekmekle ve et yemekleriyle bir arada yiyebileceğiniz nefis kuru sebze kavurmanız hazır! Afiyet olsun.

Kahvaltılık Kuru Sebze Kavurması
Kurutulmuş sebzelerle kahvaltıda da tadını çıkarabileceğiniz nefis bir meze yapabilirsiniz. Kuru sebze kavurmasına benzeyen bu tarifin en önemli farkı, içinde domates de olması. Ayrıca tereyağı yerine zeytinyağı kullanılan bu tarif, dolaba girip çıktıkça daha da lezzetleniyor.

Malzemeler
İkişer avuç kurutulmuş biber, kurutulmuş patlıcan ve kurutulmuş domates
1 büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Kaya tuzu

Yapılışı
Kurutulmuş sebzelerimizi yine yıkayıp kaynar suda güzelce bekletelim. Suyunu süzdükten sonra, kavrulmuş soğan ve salça ile karıştıralım. Tuzunu da ekledikten sonra iyice harmanlayıp birkaç dakika karıştırarak pişirelim. Bu şekilde soğumaya bırakalım. Ilınınca temiz bir kavanoza veya kapaklı bir saklama kabına alalım. Ağzını kapatarak buzdolabına koyalım. Birkaç saat dolapta soğuduktan sonra kahvaltılık nefis tarifimiz hazır!

Kuru Sebzeli Siyez Pilavı
Kuru sebzeler kendi kendilerine nefis oldukları gibi, bulgur, pirinç veya kuskusla bir araya gelerek harika pilavlara da lezzet katıyorlar. Böylece soğuk kış günlerinde dahi, yazın bolluk ve bereketini mutfağımıza taşıyorlar. Bizler, Anadolu’nun 10 bin yıllık tarım ve gastronomi mirasını günümüze taşıyan siyez bulguru ile nefis bir tarif hazırladık. Sizin de beğeneceğinizi umuyoruz.

Malzemeler:
1 su bardağı siyez bulguru
Yarım su bardağı kuru domates
Yarım su bardağı kuru patlıcan
1 orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
4 su bardağı kaynar su
Tereyağı
Kaya tuzu
Tane karabiber
Kekik

Yapılışı
Kuru domatesler ve kuru patlıcanları yumuşaması için 2 bardak kaynamış suda bekletelim. Bu sırada, tereyağında yemeklik doğradığımız soğan ve sarımsakları pişirelim. Suda yumuşamış olan kurutulmuş sebzelerimizi süzerek küçük küpler halinde keselim. Soğan ve sarımsak pembeleşince, bu sebzelerimizi içine ilave edelim. Siyez bulgurumuzu ayıklayıp şöyle bir sudan geçirdikten sonra, sebzelerin içine ekleyelim. Üzerine 2 bardak kaynar su ilave edelim. Tuzumuzu, karabiberimizi bir köşede taze taze öğüttükten sonra içine ekleyelim. Altını kısarak pişmeye bırakalım. Bulgurun cinsine göre, daha fazla su çekme durumu olabilir. Bu nedenle arada sırada, pişme sürecini kontrol ederek, gerekirse bir miktar daha su ekleyelim. Tıpkı pirinç pilavı gibi, suyunu çektikten sonra altını kapatalım. Hızlıca üzerine kekik serptikten sonra, kapağı kapalı biçimce en az 10 dakika dinlendirelim. Yanında süzme yoğurtla servis edebileceğiniz bu pilavı, et ve tavuk yemekleriyle bir arada da tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun!

ETİKETLER:

ŞİMDİ REZERVASYON YAP!

Rezervasyon